Ο Βασίλειος Κουκουσάς είναι καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ασχολείται με θέματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας από τη βυζαντινή περίοδο και εντεύθεν, την ελληνική διασπορά, ειδικότερα αυτή της Αμερικής και της Ιταλίας, την ιστορία της εκπαίδευσης, τις προσωπικότητες της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Βυζαντίου, τις μονές και το μοναχισμό, το Οικουμενικό και τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία.

ΣΠΟΥΔΕΣ

1995    Διδακτορικό Δίπλωμα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Θέμα: «Η επαρχία Υδρούντος της Νοτίου Ιταλίας», η οποία και ενεκρίθη με βαθμό άριστα.
1988.   Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών του Οικουμενικού Ινστιτούτου του Αγίου Νικολάου (Μπάρι, Ιταλίας).
Θέμα: «Ορθόδοξες αλβανικές κοινότητες στη Νότια Ιταλία. San Marzano di San Giuseppe», με γενικό βαθμό άριστα μετ’ επαίνου.
1985. Πτυχίο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με βαθμό λίαν καλώς.
.
.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

2014 –   Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
2008- 2014 Αναπληρωτής καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
2005- 2008 Επίκουρος καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΑΛΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

1990- 1991    Επιστημονικός Συνεργάτης του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

2018-         Συντονιστής του Προγράμματος ΄΄Πολυεπίπεδη τεκμηρίωση θρησκευτικών χώρων και ιστορικών συγκροτημάτων, με το ακρωνύμιο ΜΕΤΕΩΡΑ΄΄. Χρηματοδοτείται από  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα –  Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία στη Δράση Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ.
2015-2018   Μέλος του Προγράμματος ΄΄Ιεράρχες της Εκκλησίας της Αμερικής κατά τον 20ο  αιώνα και ο διάλογός τους με το σύγχρονο κόσμο΄΄, της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ. Η έναρξη του Προγράμματος έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2018.
2011-     Συντονιστής του Μεταπτυχιακού Ερευνητικού Προγράμματος, των Θεολογικών Σχολών Θεσσαλονίκης και Αθηνών, STUDIUM HISTORICORUM ECCLESIASTICORUM. Κάθε χρόνο διοργανώνεται Επιστημονικό Συνέδριο. Κατά τα τέσσερα τελευταία έτη το θέμα των Συνεδρίων αφορούσε την παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Ιταλία.
2007–2008  Καταγραφή παλαιών αντικειμένων και ενθυμήσεων των βιβλίων της Πιερίας, από τον Τομέα Ιστορίας – Δόγματος – Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης.
1999-2002  Μέλος του προγράμματος ΄΄Ο κόσμος της Ορθοδοξίας στη Χερσόνησο του Αίμου΄΄, Ιστορικοθεολογική Βιβλιογραφία, που εκπονήθηκε από Τομέα Ιστορίας – Δόγματος – Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων  του Τμήματος Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με την επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. Τομέα Ιστορίας – Δόγματος – Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Καρπός του παραπάνω ερευνητικού προγράμματος αποτελεί η μελέτη μας με τίτλο Η πορεία των σπουδών του κλάδου της Εκκλησιαστικής Ιστορίας στην Ελλάδα από της παλιγγενεσίας μέχρι σήμερα.
1987-1991 Μέλος του προγράμματος ΄΄Άγιον Όρος – Μακεδονία – Βόρειος Ελλάδα, φορέας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη Βαλκανική χερσόνησο κατά το 19ο αιώνα΄΄, που τελούσε υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας και εκπονήθηκε από τον Τομέα Ιστορίας – Δόγματος – Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Τμήματος Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
1984-1985 Συντονιστής ομάδος φοιτητών στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα με θέμα: ΄΄Ο πνευματικός πολιτισμός του Ολύμπου κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας΄΄, που τελούσε υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας και εκπονήθηκε από τον Τομέα Ιστορίας – Δόγματος – Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Τμήματος Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Τα πορίσματα του προγράμματος αυτού ανακοίνωσα στο Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ο Όλυμπος στη ζωή των Ελλήνων, που διοργανώθηκε στην Ελασσόνα το 1986.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

2016 –       Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστορίας, πολιτικής, Διπλωματίας και Γεωγραφίας της Εκκλησίας (EUSEBIUS LAB), του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ .
2015-2016  Διευθυντής του Τομέα Ιστορίας, Δόγματος, Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
2011-2012  Διευθυντής του Τομέα Ιστορίας, Δόγματος, Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΑΛΛΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Γλώσσες: Ελληνικά (άριστα), Ιταλικά (άριστα), Αγγλικά (πολύ καλά), Γαλλικά (καλά).
Η/Υ: Γνώση MS –  office, Word, Διαδικτύου.

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

2018-            Περιοδικό Μακεδονικά της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών .
2013- 2014   Περιοδικό Βυζαντινά του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ.
2013-2017    Περιοδικό Εκκλησιαστικός Φάρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Συνεργάζομαι με τα παρακάτω Ιδρύματα και Πανεπιστήμια.
α. Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ως σύμβουλος σε ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ Βυζαντίου και της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, καθώς και τις σχέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με τη Δύση, από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα.
β. Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, Τομέας Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών,  ως μέλος κρίσης Μεταπτυχιακών Εργασιών και Διδακτορικών Διατριβών, που ασχολούνται με την ιστορία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου.
γ. Κέντρο Εκκλησιαστικών Σπουδών –  Διεθνές Δίκτυο Επιστημών Pax Bizantino- Slava  του Νις της Σερβίας, ως συνεργάτης σε ζητήματα ιστορίας της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.
δ. Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Trojian Βουλγαρίας, ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης της μελέτης της ιστορίας της μονής και της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.
ε. Ι. Θεολογική σχολή Αγίου Θωμά του Ακινάτη (Νάπολη –  Ιταλίας), ΙΙ. Πανεπιστήμιο Gregorianum (Ρώμη  –  Ιταλία), ΙΙΙ. Ινστιτούτο Οικουμενικής Θεολογίας Αγίου Νικολάου (Μπάρι – Ιταλίας), IV.  Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου (Ρώμη και Λιβόρνο Ιταλίας) και V.  Ινστιτούτο του Αγίου Διονυσίου Του Μικρού (Ρώμη –  Ιταλίας)

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Είμαι μέλος στους παρακάτω Επιστημονικούς Συλλόγους:
2018 –    Διεθνές Δίκτυο Επιστημών Pax Bizantino- Slava (Νις της Σερβίας).
2017- Διαχειριστική Επιτροπή της Ιεράς Πατριαρχικής, Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων (Θεσσαλονίκη).
2013 –    Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
1993-     Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (Θεσσαλονίκη).

ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  1. Συμμετοχή σε τηλεοπτικές εκπομπές στους σταθμούς ΕΤ3 και 4Ε.
  2. Συμμετοχή σε ραδιοφωνικές εκπομπές του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Σκάι.
  3. Διαλέξεις και Ομιλίες σε Ιερές Μητροπόλεις, Σωματεία, Συλλόγους, Δήμους και άλλους Οργανισμούς.
  4. Συγγραφή άρθρων σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά.
  5. Ξεναγήσεις των παιδιών του Παιδικού Χωριού ΣΟΣ στα μνημεία της Θεσσαλονίκης