Το έργο αυτό ανάγεται εις την ραψωδία Κ’ της Ιλιάδας (Δολώνια). Ξεκινάει με την είσοδο του χορού, που αποτελείται από Τρώες στρατιώτες, οι οποίοι πληροφορούν τον Έκτορα πως οι Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην σκηνή του Αγαμέμνονα. Αποφασισμένος να τους επιτεθεί, αναχαιτίζεται από τον Αινεία, και στέλνει τον Δόλωνα ώστε να τους κατασκοπεύσει. Ένας βοσκός αναγγέλει την άφιξη του Ρήσου, ο οποίος υπόσχεται στον Έκτορα την νίκη των Τρώων και πως θα πολιορκήσει την Ελλάδα ως αντίποινα.
Αφού αποχωρήσουν ο Ρήσος και ο Έκτορας, αποχωρεί και ο χορός. Οι Οδυσσέας και Διομήδης, πληροφορούνται από την Αθηνά την άφιξη του Ρήσου και τον δολοφονούν, ενώ η Αθήνα, παίρνοντας την μορφή της Αφροδίτης, ξεγελάει τον Πάρη, ο οποίος έρχεται να πληροφορήσει τον αδερφό του, επειδή μπήκαν Έλληνες στο στρατόπεδο . Ο χορός επιστρέφει, και ο Ηνίοχος του Ρήσου αναγγέλει τον θάνατο του, ενώ η Μούσα μητέρα του, θρηνεί τον γιο της.
Ο Ευριπίδης είναι ο τρίτος της τριάδας των μεγάλων ποιητών της δραματικής ποίησης της αρχαίας Ελλάδας. Χαρακτηρίζεται ρεαλιστής συγγραφέας, καθώς δίνει τους χαρακτήρες των προσώπων των έργων του όπως είναι περίπου στην πραγματικότητα και «από σκηνής φιλόσοφος», επειδή αντιμετωπίζει στοχαστικά τα θέματα που επεξεργάζεται.