γεννήθηκε στο χωριό Τροπαιούχος Φλώρινα, το 1927. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του. Τελείωσε το Γυμνάσιο της Φλώρινας. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πήρε πτυχίο Φιλολογίας. Δίδαξε σε διάφορα Γυμνάσια της Ελλάδας μέχρι που μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1955. Σπούδασε, επίσης, στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, απ’ όπου πήρε πτυχίο Bachelor of Arts.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1962 και μετά τον επαναδιορισμό του από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, δίδαξε σε διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια.

Το 1974 εγκαταστάθηκε στην Αδελαΐδα, ως αποσπασμένος από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας για την οργάνωση της διδασκαλίας των Ελληνικών στα εκεί σχολεία.

Το 1976 διορίστηκε λέκτορας στο Κολλέγιο Προχωρημένης Εκπαίδευσης της Αδελαΐδας, όπου υπήρχε Τμήμα Ελληνικών Σπουδών. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1992, οπότε βγήκε στη σύνταξη.

Το 2001 του απονεμήθηκε το Διδακτορικό Πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τη διατριβή του ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΩΤΙ-ΚΑ, το γλωσσικό Ιδίωμα των Κουβουκλίων της Προύσας.

Διάφορα ποικίλου ενδιαφέροντος άρθρα του δημοσιεύονται στο περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, που εκδίδεται στη Μελβούρνη από τον αδελφό του, καθηγητή/δημοσιολόγο, κ. Πλούταρχο Π. Δεληγιάννη.

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας αναφέρεται στην καταγωγή και εξέλιξη της γλώσσας, στην ιστορία της Ελληνικής γλώσσας και την Κοινωνιογλωσσολογία. Επίσης ασχολείται με το θέμα του Γλωσσικού Ζητήματος, και με διάφορα Γλωσσικά Πάρεργα.