Ο Δημήτρης Τσιάλας του Αθανασίου και της Καλούδας γεννήθηκε στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής από γονείς αγρότες και σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε ως καθηγητής σε διάφορα σχολεία της Θράκης και της Μακεδονίας και τώρα είναι συνταξιούχος.
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: “Τα Παιδικά Χρόνια του Δήμου” (1992), με επιμέλεια του Ντίνου Χριστιανόπουλου, που το 1998 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των αξιόλογων βιβλίων του Υπουργείου Παιδείας και βρίσκεται στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων Αθηνών, Πειραιώς, Πελοποννήσου, Κρήτης, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Κομοτηνής και πολλών ΤΕΙ. Ακολούθησαν από τις εκδόσεις Κώδικας “Τα Αλάνια του Βαρδαρίου” (1996), “Ένας Μικρός Άγιος” (1999) και “Ο Καπετάν Χάψας” (2000). Το τελευταίο βιβλίο του, “Τα Μοβ Χρόνια της κυρα-Νιόβης”, κυκλοφόρησε σε αυτοέκδοση το 2004.
Παράλληλα, επί οκτώ χρόνια, από το 1994 έως το 2002, εξέδιδε το περιοδικό Κασσάνδρα, υπό την σκέπην του “Συλλόγου Κασσαντρινών Θεσσαλονίκη” και με σχεδιασμό του Ντίνου Χριστιανόπουλου, που αναφερόταν στα πολιτιστικά στοιχεία της πατρίδας του, κυρίως παραδοσιακά (τραγούδια, παραμύθια, αφηγήσεις), και φιλοξενούσε επίσης άρθρα επιστημόνων.