Γεννήθηκε το 1947 στα Περιβόλια Ολυμπίας. Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Έφεδρος αξιωματικός. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την ΟΝΝΕΔ, 1976. Βουλευτής ΝΔ, Β΄ Αθηνών, εκλεγόμενος συνεχώς σε δεκατρείς αναμετρήσεις, από το 1981 μέχρι και το 2012 (Μάϊος και Ιούνιος), διατελέσας πλειστάκις Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και υπεύθυνος Τομέων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Πολιτισμού, Δημοσίας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης. Στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6.5.2012 (ΙΔ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ) εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με διακομματική υπερψήφιση 179 ψήφων. Στις 4.10.2009 είχε εκλεγεί Αντιπρόεδρος της Βουλής με διακομματική και τότε υπερψήφιση 232 ψήφων. Μετά τη διακηρυκτικού χαρακτήρα αγόρευσή του στη Βουλή στις 20.12.2013, με την οποία αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο περί φορολόγησης των ακινήτων, το οποίο χαρακτήρισε ως “δήμευση” της ιδιοκτησίας, και στη συνέχεια κατεψήφισε στην ψηφοφορία της 21.12.2013, διεγράφη από τη ΝΔ με απόφαση του Προέδρου της. Έκτοτε ήταν, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ανεξάρτητος βουλευτής. Στη συνέχεια, ίδρυσε (5.2.2014) το Κόμμα ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ, του οποίου είναι Πρόεδρος και με το οποίο μετέσχε στις ευρωεκλογές του 2014.
Διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Υφυπουργός Παιδείας, Υφυπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Το 1997 έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ.
Σπούδασε Νομικά στη Νομική Αθηνών. Πολιτικές Επιστήμες στις ΗΠΑ. Διεθνές Δίκαιο στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Διεθνή Οικονομικά στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Υπότροφος του Ιδρύματος Φουλμπράϊτ. Τιμήθηκε με το βραβείο Fontana di Roma της Ιταλικής Ακαδημίας (1992), με το ανώτατο παράσημο της Κυπριακής Δημοκρατίας του Μακαρίου του Γ΄ (1993), με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας “Ιπεκτσί” (1995), με το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας για το έργο του Την Παραμονή της Αγίας Αγνής του Τζων Κητς (1998), με έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του Μείζων Αθήνα (2002), με τον “Χρυσό Σταυρό” της Ανωτάτης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών (2006). Έχει συγγράψει περισσότερα από τριάντα πέντε βιβλία και μονογραφίες.