ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ: Σύνθεση επιδεικτικού και συμβουλευτικού λόγου. Το αθηναϊκό μεγαλείο, τα επιτεύγματα της πόλης σε καιρό ειρήνης και σε καιρό πολέμου. Η ανάγκη για πανελλήνια ενότητα, ώστε να γίνει δυνατός ο κατά βαρβάρων αγώνας, με αρχηγία μοιρασμένη σε Αθήνα και Σπάρτη.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ: Μετά τις συνθήκες που διαμόρφωσε η Φιλοκράτεια ειρήνη, ο Ισοκράτης καλεί τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο να ενώσει τους Έλληνες στον υπό την ηγεσία του αγώνα εναντίον των Περσών.
Ο Ισοκράτης γεννήθηκε το 43 6 π·Χ· στο δήμο των Ερχιών, στα ανατολικά της Αθήνας (στα σημερινά Σπάτα), και πέθανε το 338 μ.Χ., μετά τη μάχη στη Χαιρώνεια ανάμεσα στους Μακεδόνες και τους Έλληνες της νότιας Ελλάδας. Ο πατέρας του είχε εργαστήριο κατασκευής αυλών και επομένως την οικονομική άνεση να φροντίσει για τη μόρφωση του γιου του, που ευτύχησε να παρακολουθήσει μαθήματα δίπλα στους σοφιστές Πρωταγόρα, Πρόδικο και Γοργία, και δίπλα στο μεγάλο φιλόσοφο της Αθήνας Σωκράτη, που άσκησε μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση του ήπιου και συνετού χαρακτήρα του μαθητή του, στον οποίο διέβλεψε μεγάλες αρετές και λαμπρή εξέλιξη, όπως εμφαίνεται στον Πλατωνικό διάλογο “Φαιδρός”. […] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)